2009 - az UNESCO Grotowski éve



alxndra

Idén nemcsak Radnóti Miklós van kitüntett pozícióban, hanem Jerzy Grotowski, lengyel színházrendező is, akire halála után 10 évvel emlékezünk. Egyike a 20. századi színház megújítóinak "szegény színházával". Ez a fajta színház szembehelyezte magát a "gazdag színházzal", az imozáns díszletetekkel, jelmezekkel. Grotowski hitte, hogy a színház akkor képes megújolni, ha saját lényéhez fordul vissza, vagyis a nézők közti kapcsolatra fókuszált. Nevéhez fűződik a Teatr Laboratium létrehozása, amely olyan előadásoknak adott otthont, mint az Akropolisz vagy az Állhatatos herceg. Azt hihetnénk, hogy csak Lengyelország ad otthont a rendezvénysorozatoknak, pedig olyan országok is megemlékeztek Grotowski munkásságáról, mint Anglia, USA, Franciaország és Kuba. A júniusi Wrocławban tartott nemzetközi konferencián részt vett Peter Brook, az azóta sajnos elhunyt Pina Baush, Eugenio Barba és Tadashi Suzuki, hogy csak néhányat említsek.

Grotowski azon túl, hogy rendező volt, színházi gondolkodó is: feljegyzéseit, írásait és gondolatait számos könyvben olvashatjuk. Most, év végén jelent meg a Kalligram Kiadónál Jerzy Grotowski írásait összefoglaló mű, Színház és rituálé címmel. Ajánlom minden színház iránt érdeklődőnek, aki kicsit szeretne elmélyedni a rendezés, színházi gondolkodás világában.

 

                                  

Címkék: könyv színház grotowski

A bejegyzés trackback címe:

https://collage.blog.hu/api/trackback/id/tr441553852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása