A világ legmenőbb épületei



Zaan

Örömmel láttam, hogy mekkora érdeklődés övezte a világ legrondább épületei című bejegyzésemet, a rengeteg olvasó és komment csak megerősítette a folytatással kapcsolatos szándékomat, elkészítettem tehát a világ legmenőbb épületei összeállítást:

 

30 St. Mary Axe (London)

A brit főváros a fiataloknak mára elsőszámú követendő példává, utazásuk céljává vált. Köszönhető ez annak, hogy London hatalmas befolyással bír a divatra, és építészeti szempontból is kialakult egy fiatalos, újító városkép. A közelmúltban is számos szimbólummal gazdagodott, példaként említhetném a London Eye-t vagy az összeállításom első épületét, hivatalos nevén 30 St. Mary Axe-t vagy másnevén “the Gherkin”-t vagyis az uborkát, és biztos vagyok benne, hogy az építészet remekeinek száma a 2012es nyári olimpia kezdetéig növekedni fog még.


Belülről sem mindennapi a látvány:

http://www.kone.com/countries/marine/references/KONE_landbased_references/office/30_St_Mary_Axe/SYS_PIC/m_swiss1.jpg

http://www.comerty.com/property_images/uploads/08%2032%200510113400px-Top_floor_The_Gherkin.jpg

Turning Torso, Malmö

A formatervezés a svédek erőssége, ezt tudjuk jól, példának elég ha eszünkbe jut a hihetetlenül sikeres Ikea vagy a következő épület. A Santiago Calatrava által megtervezett malmöi felhőkarcoló 2005 augusztus 27-én nyílt meg. Az 54 szintjével, 190 méteres magasságával Európa második legmagasabb lakóépületének számít a moszkvai Triumph-Palota után. (nem lehet rossz itt lakni) A felhőkarcolót alkotó téglatestek a legalsótól a legfelsőig 90 fokot fordulnak el. A látvány csodás, a Turning Torso teljesen megváltoztatta Malmö látképét.

Fájl:The Turning Torso, Malmo.JPG

http://www.scandinavianvision.com/images/photo-gallery/turning-torso-in-malmo.jpg

Guggenheim Múzeum (Bilbao)

Kortárs művészeti gyűjteményt felvonultató monumentális, modern épület. Az amerikai építész, Frank O. Gehry által megtervezett múzeum az egyik olyan épület amit mindenképp szeretnék élőben megcsodálni. Látványra engem egy kővé meredt avantgarde festményre emlékeztet mészkő kockáival, ívelt és hajlított, titánium borítású tömbjeivel.

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/09/ba/73/view-from-the-bridge.jpg

http://blog.winstonwachter.com/wp-content/uploads/2009/11/02-Guggenheim-Museum-Bilbao-Spain.jpg

Auditório Ibirapuera (Sao Paolo)

A következő épületnek érdekes története van, a tervezője Oscar Niemeyer 1951ben Sao Paolo 400. születésnapjára álmodta meg az Ibirapuera parkba ezt a színházépületet. A szokatlan formavilágú építményt azonban csak 2005ben fejezték be. Szerencsére az 1907ben született Niemeyer megélhette ezt a dátumot.

http://www.pedrokok.com.br/wp/wp-content/uploads/2008/05/auditorio-ibirapuera-4.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3626/3348866771_898b7e44e7.jpg

http://proximoshow.com.br/wp-content/uploads/auditorio-ibirapuera1.jpg

 

CCTV - China Central Television Központja (Peking)

Kína megszállottan próbálja időről időre bizonyítani erejét és nagyságát, ennek sikeres eredménye a Kínai Központi Televizió Központi épülete. A felhőkarcoló 234 méter magas és 51 emeletből áll. (összehasonlításképpen a Turning Torso "csak" 190 méter magas) 2004 szeptember 22-én került sor az alapkőletételre és 2008 decemberében lett teljesen kész. A tervezők Rem Koolhaas és Ole Scheeren, a komplex mérnöki munka tervét az az Arup angol cég készítette amely a sydney-i operaházról, vagy éppen a londoni Millenium- hídról híres. (na tessék még egy kortárs londoni szimbólum) Hírek közvetítése, rádió-televízió adások készítése és filmgyártás folyik az épületben.

http://news.beloblog.com/ProJo_Blogs/architecturehereandthere/cctv.jpg

http://images.businessweek.com/ss/08/07/0730_olympic_architecture/image/7_chinacentraltelevisionhq.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://collage.blog.hu/api/trackback/id/tr621576073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása