Gyerekkönyvet karácsonyra?



alxndra

A rengeteg gyerekkönyv között nyomon lehet követni főbb trendeket. Az egészen kicsik számára számos újdonságot találtak ki. A mesekönyvek kevés szöveget, de nagy képeket tartalmaznak, általában valami extrával felszereltek, mondjuk szőrősek, mint a Jó reggelt, jó éjszakát! simogatókönyv vagy a Kisvakond egyes részei. A hagyományos papír könyvek mellett vannak már csobbanós gumiszerű mesekönyvek, amivel a kicsi pancsolni tud, illetve pihe-puha pamutkönyv is a kínálat része.  Ezek elsősorban a színek és formák iránti érzékeket fejlesztik. Ötletesek, mert nem a hagyományos téglalap alakú könyvmintát követik. Puhák, nem gyűrődnek, könnyen moshatók.

A jól ismert Disney mesék könyvváltozatai még manapság is megtalálhatók a könyvesboltok polcain. De már az sem meglepő,ha a különböző mesék női főszereplői: Belle, Ariel, Hamupipőke és Csipkerózsika egy mesében szerelnek. Ruhát és szerelmet lehet nekik választani és mágikus varázspálcával varázsolni. Sőt, a kislányok Ariel és Erik herceg álomesküvőjének képeivel is megismerkedhetnek.  

A fiúk sok tanyasi, falusi, markolós, traktoros mesekönyvvel szórakozhatnak. A földmunka favorizálása mellett ott van Thomas,  a leghíresebb gőzmozdony, aki kemény 20 éve hódít a mesepiacon. Az állatmesék vagy a kacsa, kutya, cica vagy az óriás panda, oroszlán kategóriákra oszlanak. Barátkozzon-e a gyerek egy óriás pandával?

 

Miért nehéz olyan mesekönyvet találni aminek a története sem bugyuta és esztétikailag is igényes? Néhány igazi mellényúlásra figyeltem fel. Az egyik ilyen a Szeresd a tejet! Furcsa ez az erős didaktikus szándék, shake-kel és zöld-fehér mintás borítóval, ami tehenet idéz. Bizarr. A másik a képen látható bandzsító Ariel, "A mókás hableány".... És akkor van itt még néhány áthallásos példa: a "Segítő kezek" vagy a "Te mivel csinálod?" című mesekönyvek. Jó, tudom, rossz az, aki rosszra gondol, de talán ezeket a címeket el lehetne kerülni.

Kevés az igazán szépen megrajzolt és szerethető mesekönyv. A jó mesekönyv sokat van forgatva, ragaszkodik hozzá a gyerek. Mivel közeleg a karácsony néhány ajándéknak való ötletet összeszedtem. Hogy jó példát is mondjak, az egyik nagy kedvencem Nyúl Péter. Szépen megrajzolt nyuszik, erdő, kis kék kabátka. Jó lapozgatni, kellemes hangulatot áraszt. Itt is több alternatíva közül választhatunk. Van kinyitható-térhatású, illetve forgatható lapos vagy a "sima" hagyományos. Gyerekkoromban egyik kedvencem a Tesz-vesz város volt, a mesekönyv és a mesefilm is. A szereplők barátságosak, egy-egy oldal igazán tartalmas, hosszú percekig lehet nézegetni, amíg a gyerek a lap minden részletet felfedezi. A részletgazdagságban bővelkedő Téli (tavaszi, nyári, őszi) böngésző is egy pozitív példa. Liza és Micsoda karácsonya bájos kis történet kicsik számára. Bartos Erika neve ismerősen cseng, ha gyerekkönyvekről van szó, Bogyó és Babóca karácsonya jó választás egy kis ünnepi böngészésre. Igazán szép és tartalmas mesekönyvet nehéz találni, de nem lehetetlen!

Címkék: könyv mese disney ariel nyúl péter

A bejegyzés trackback címe:

https://collage.blog.hu/api/trackback/id/tr691577912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása