4+2 film, ami nélkül nincs karácsony



alxndra

A karácsony közeledtével már sokunkban ott motoszkál a karácsonyi hangulat, készülődéssel töltjük az időnket, anjádékot válogatunk, próbáljuk túlélni a többi embert és a hosszú sorokat. A nagy vacsorák és látogatások után elégedetten dőlünk hátra, hogy igen, idén is sikerült széppé varázsolni az ünnepet. De melyek azok a filmek, amik nélkül nincs karácsony? Itt a hatos összeállítás.

 

Az 1990-es Reszkessetek, betörők! Macaulay Culkin főszereplésével minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmje. Kevin, a család kicsi fia utazás előtti estén hangosan azt kívánja, hogy másnapra bár eltűnne az egész családja. Másnap az üres házban ébred, az elutazott családból senkinek sem jutott eszébe reggel Kevint felkelteni. A fiú feltalálja magát, karácsonyfát állít, kijátszik egy csapat bűnözőt, akik a kertvárosi házakat fosztogatják. Az anya közben próbál hazajutni fiához, nagy ölelés, szeretet, és a család további része is hazaérkezik. Nem telt sok időbe, 2 év múlva, 1992-ben leforgatták a második részt is, ahol Kevin szintén egyedül marad, de most New York cityben. A kertvárosi miliő kitágul, a fiú játéktere az egész város lesz. De így is rájön, egyedül nem jó a karácsony. Szülők, rokonok megérkezése, ölelések, és az apa megnyúlt arca, amikor meglátja a szállodai számlát. Persze, hiba lett volna itt abbahagyni, évek múltán a két rész készült, 3. és 4. rész, amelyek kevésbé ötletesek és a szereplőghárda lecserélését eredményezték. A film 1. részét idén december 24-én, a 2. részt december 25-én az RTL klub műsorán nézhetitek meg.

 

 

Az 1996-os, Télapu című film alkotói sem tudtak megállni 1 vagy 2 résznél, minden áron ragaszkodtak a folytatáshoz. Az első rész még ötletesnek mondható, hiszen ki ne szeretné, ha az ő apukája lenne a Télapó? Főleg, ha apunak szerepe van abban, hogy az öreg szakállas bácsi leesik a tetőről. Mindenképpen helyettesíteni kell, a gyerekek ne maradhatnak ajándékok nélkül. Az apa nem számít rá, hogy a kabát felvételével az egész élete megváltozik majd. Tim Allen első karácsonykor teljesíti a kötelességét, de azzal nem számol, hogy valójában át is alakul majd kövérkés, szakállas és kedves öreg bácsivá. Hiába hát az edzőterem, a fodrász és a borotva, ő lesz a Télapó prototípusának megtestesítője. Ahogy a Reszkessetek, betörők!-ben is láthattuk, a karácsony sosem egyszerű, mindig van esély arra, hogy hiba kerüljön a tökéletes lebonyolítás gépezetébe. Ezen lehetőségek kiaknázásához volt szükség a többi 2 részre. Aki idén az átalakult apa további történetére kíváncsi, az szintén az RTL klubon nézheti meg a Télapu 3., Szánbitorló c. részét.

 

A Grincs 2000-es filmváltozata szinte szemkápráztató, egy tökéletes és túlzsúfolt karácsonyi gömbvilág tárul fel előttünk. A Kivagyik világában kitűnik egy kislány, Cindy, aki nem érti, hogy az emberek miért készülődnek ilyen lázasan karácsony ünnepére. Minden évben Mókamajsztert kell  választani, és ki lehetne tökéletesebb erre a szerepre, ha nem a Grincs, aki köztudottan utálja a karácsonyt? Cindy mégis felkerekedik, hogy a Kivagyik társadalmából kivetett zöld szörnynek átadja a meghívóját. Fény derül Grincs múltjára, a bezárkózására, de a karácsony szeretete mégis elér a szívéig, lemegy az emberek közé. A hat tárgyalt filmből ez az egyik, amit évről évre megnézek, mert olyan szép képi világot alkottak a látvány- és jelmeztervezők (Rita Ryack, Rick Baker, és Gail Rowell-Ryan munkája). Kedvencem Cindy 3 emeletes alvós kontya. Aki szeretné megnézni a Grincs kalandjait Jim Carrey tolmácsolásában, az december 23-án, délután kapcsoljon a TV2-re.

 

A 2004-es Polar Expressz idén is elkápráztatja az animációs filmek szerelmeseit. Egy hitetlenkedő kisfiú története, aki félő, már többé soha nem fog hinni a karácsonyban. Úgy érzi minden csak szülei kitalációja.  De amikor eljön érte a Polar Expressz, ami az Északi-Sark felé viszi a gyerekeket, hogy bekukkanthassanak a "karácsonycsinálók" titkaiba, egyszerre elszáll a hihetetlensége. Sokkal inkább a képi világé a hansgúly és nem a mozgalmasságé. Kedves kis történet és utazás a szív belsejébe.  December 25-én megnézhetitek a TV2-ön.

 

 

Az 1994-es Segítség, karácsony! c. film a viszonylag ritkábban játszott filmek közé sorolható. Egy lelki segély szolgálat mindennapjaiba csöppenünk bele, karácsony előtt. Philip, Steve Martin az első, aki megtudja, jövőre megszűnik mindannyiuk munkahelye. Próbálja titkolni kollegái elől, de mégis fény derül a titokra. Közben a felesége is elhagyja, fojtogatós gyilkos szedi áldozatit a környéket, hirtelen vendégek toppannak be be. Szerelmek felbomlanak majd születnek, a püspökkenyér megromlik, lelepleződik a gyilkos. A filmben szerepet kapott Juliette Lewis és Adam Sandler is. Idén úgy tűnik, nem vetítik televízióban ezt a remek kis mozit.

 

Az Igazából szerelem 2003-as sikerét aligha kell bárkinek is bemutatni. Ez a karácsonyi kis történet mindannyiunk szívébe lopta magát, Hugh Granttel, Emma Thompsonnal, Colin Firth-szel etc, etc. Vicces dialógusok, szerelmi szálak történetei, esküvő, romantikus vallomás és közben humor, humor, humor. Valóban nagy sikerű, kedves és megmosolyogtató film, de nagyon szeretném, ha 6 év elteltével ismét próbálkoznának egy hasonló horderejű alkotással. Idén, ezt a filmet sem láthatjuk a tévében.

Címkék: film karácsony szerelem martin juliette lewis allen steve tim jim polar carrey igazából grincs culkin expessz télapu

A bejegyzés trackback címe:

https://collage.blog.hu/api/trackback/id/tr171600420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása