Mire buliztunk 2009-ben?



alxndra

Csak egy nap van vissza a 2009-es évből, úgy gondoltam itt az ideje összeszedni milyen kulturális események, koncertek, kiállítások, érdekességeknek adott helyet Magyarország. A koncertek listája hosszabbra sikerült, mint gondoltam, először ezeket veszem sorra.


2009-ben több világsztár is megfordult Magyarországon. Elég ha Pinkre gondolunk, aki a Funhouse nevű turnéja egyik állomásaként március 24-én adott koncertet a Papp László Sportarénában. Pink látogatásán nem is lepődhetünk meg, hiszen szinte minden évben meglátogatja magyar rajongóit. Egy hónappal később, április 29-én Beyoncét várhattuk az I am elnevezésű turnéval, ami helyszínéül szintén a Papp László Sportaréna szolgált. Igaz, a koncert később kezdődött, mivel technikai nehézségek adódtak, de a felejthetetlen koncerttel sikerült kiengesztelnie a magyar közönséget.

 


 


A legnagyobb dobás 2009-ben mindenképpen Madonna budapesti fellépése volt. A Sticky and Sweet meghosszabbított turné állomásai közé befért Magyarország is. Már februárban elkezdődött a jegyek árusítása az augusztus végi koncertre. A rossz nyelvek szerint nem fogyott elég jegy, ezért volt szükség a koncert körüli bonyodalmakra, hosszú viták húzódtak, hogy a Puskás Ferenc Stadionban vagy a Kincsem Parkban legyen megtartva az esemény. Magde nem kapkodta el a koncert kezdését, mert korábban értesült róla, hogy eső várható. Mi, a tömeg vártunk, én meg voltam győződve, hovgy biztosan Jesus Luzzal veszekszik telefonon, hogy: "Jesus, szeretsz te engem egyáltalán? Mondd, hogy szeretsz, addig vár rám 50.000 magyar, amíg ki ne mondod..." Később kiderül, hogy az énekesnőnek leszőnyegpadlózták a színpadot, nehogy megcsússzon ugrándozás közben az esőben. Nos, rá nem cseppent egy szem eső sem, de a tömeg tisztességgel ázott a koncert 2/3-án. Én voltam a tavaly bécsi koncerten is, de állíthatom, hogy a budapesti sokkal jobban sikerült, Madonna lelkesebben buzdította az ázó tömeget, és a helyszínnel kapcsolatos sok gubanc ellenére profibb volt a Kincsem Parkos szervezés, mint a bécsi Duna-szigeten, ahol középiskolás lányok-fiúk engedték be az embereket. Álló jegyekből 3 kategória közül lehetett választani: gold, silver, bronz. A szervezők karéjokra osztották fel a nézőteret, míg Bécsben a 2 állójegyet egy vízszintes kordon választotta el, mindenki összpréselődött. A Kincsem Parkban kényelmesen el lehetett férni, nem könyököltünk egymás májába, jót lehetett bulizni. A kijutás kifelé volt katasztrófa, amikor a bőrig ázott tömeg elvesztette a türelmét, és a kordonokat áttörve igyekezett haza.


Ne feledkezzünk meg a júniusi Depeche Mode koncertről sem. Dave és bandája szintén hű Magyarországhoz, annyira, hogy idén hetedszerre látogattak el hozzánk. Sőt, már fixen tudható, hogy 2010-ben ismét jönnek! A rajongókat ezen a koncerten is eső áztatta, de azt hiszem, ez cseppet sem szólt bele a fergeteges hangulatba. Nemcsak a zene, de a látvány is elkápráztatta a nézőket, amiben sokat segített Anton Corbijn, aki több klipet is rendezett az együttesnek, most is kivette a részét a koncert látványtervét illetően. A Depeche Mode mellett dolgozott még a U2-val, a Nirvana-val és a Joy Division-nel. Sőt, a banda tagjai budapesti tartózkodásuk alatt még a Ludwig Múzeumos Corbijn kiállítást is megnézte. Ilyen szép barátság ez.


Nyáron azt se tudtuk, hogy a rengeteg fesztivál közül melyiket látogassuk. Csak néhányat említek. A Sziget minden évben több nagy húzónévvel készül, idén sem volt másképp: Lilly Allen-re és Prodigy-re is bulizhattunk. A Volt fesztivál Marylin Mansonnal, Franz Ferdinanddal és a Limp Bizkittel csalogatott. A Balaton Sound Röyksoppal és Mobyval. A Balaton Soundon mégsem ezeken a koncerteken éreztem a legjobban magam. A Röyksopp kifejezetten csalódás volt, nem mondhatnám, hogy bulizni lehetett a zenéjükre. A tömeg egy helyben állt a sötétben és hiába szólt a Girl and the robot, senki meg se mozdult. Moby szintén hatalmas tömeg előtt játszhatott, lépni nem lehetett.  Nagy szüneteket hagyott a számok között, hiába volt profi a koncert, mégis széttöredezettnek éreztem, és semmit nem kaptam vissza mondjuk a Lift me up című klip hangulatából. Sokkal jobban éreztem magam Nouvelle Vague koncerten, ami délutánból estébe nyúló chill out hangulatot hozott a Balaton parton, még úgy is, hogy majd megfagytunk a 10 fokban. Hasonló jó élménnyel gazdagított a Parov Stelar koncertje, ami valóban felpezsdítette a tömeget, táncolható muzsikát játszottak, tömegben zenéltek.

Veszprémben sem maradhatott el az Utcazene Fesztivál, ami nyáron az egész várost felrázza és rengeteg emberrel tölti meg. Pálinka standok, sör és bor mindenütt, hömpölygő tömeg, magyar és külföldi előadók. Idén talán a legnagyobb rajongás a Fanfare en pétard-ot övezte, akik kétszer is felléptek a fesztivál alatt. Egy szám tőlük is: klikk.



Szeptemberben Anastacia bűvölte el a magyar közönséget. Nemcsak koncertezett, hanem a mellrákból felépült énekesnő jótékonykodott is. Két VIP jegyet bocsátott licitre, és a befolyó összegből az Egészség Hídja Összefogás Egyesület mellrák elleni felvilágosító munkáját segítette.  Novemberi Tom Jones koncert lehetőséget adott az idősebb korosztály számára is a bulizásra. E hónapban az Air hozta el új lemezbemutató koncertjét. Bár az új, Love 2 című album megosztotta a zenekar rajongóit, a budapesti rajongók hosszabb koncertre számítottak, mint amit kaptak.




Melyik koncerten, fesztiválon vettetek részt?

 

 

Címkék: koncert franz ferdinand sziget pink air nouvelle vague madonna volt depeche mode beyoncé balaton sound lilly allen anton corbijn marylin manson limp bizkit tom jones prodigy parov stelar anastacia

A bejegyzés trackback címe:

https://collage.blog.hu/api/trackback/id/tr401632208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása